Dlaczego woda jest twarda? Z czego to wynika?

Często spotykamy się z określeniem twarda woda, miękka woda. W niektórych gospodarstwach domowych woda wodociągowa płynąca w kranie jest twarda lub bardzo twarda. Dlaczego, od czego zależy twardość wody.
Twarda woda w kranie wynika przede wszystkim ze stężenie substancji i pierwiastków chemicznych w niej obecnych. Substancje chemiczne wpływające na poziom twardości wody to sole wapnia i magnezu, a także inne pierwiastki chemiczne.
Naukowcy wyróżniają dwa rodzaje twardości wody : węglanową i niewęglanową. Pierwsza z nich pochodzi węglanów wapnia i magnezu, a druga od siarczanów i azotanów wapnia i magnezu.

 

Rodzaje wody na naszej planecie

Węglanowa twardość wody jest nietrwała to znaczy, że taka woda po przegotowaniu pozbawiona jest tych związków. Zostają one wytrącone w postaci tak zwanego osadu, kamienia. Natomiast substancje tworzące twardą wodę niewęglanową nie zostają usunięte w czasie gotowania. Czy zatem twarda woda jest szkodliwa? Twarda woda ze względu na duże stężenie soli wapnia i magnezu w dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Jednakże nie jest wcale prawdą , że spożywanie twardej wody skutkuje powstawaniem kamieni nerkowych.
Twarda woda natomiast szkodzi i niszczy nasze sprzęty, takie jak zmywarki, pralki , czajniki. Nie nadaje się również do mycia i czyszczenia, gdyż pozostawia matowy osad. Oznacza, to że do takiej wody musimy znacznie więcej dołożyć płynu czy mydła, aby dobrze umyć i nawilżyć powierzchnię naczyń, podłogi czy szkła.