Zapewne nie każdy z nas wie, że zwykła woda jest jednym z najskuteczniejszych i najbardziej dostępnych leków. Od dawna wykorzystywana jest jako zimne i gorące źródła, jako woda morska, rzeczna i górska. Stosowana jako kąpiele o różnych temperaturach leczy przeróżne schorzenia i łagodzi dolegliwości. Najważniejsza jest jednak woda, którą pijemy. Niestety większość z nas pije jej znacznie za mało.
Wody mineralne
Poza dobrym smakiem, zawierają cenne pierwiastki i minerały. Taka woda pochodzi z podziemnego źródła i musi być wolna od zanieczyszczeń chemicznych. Wody mineralne można filtrować i poddawać działaniom promieni UV. Nie wolno jej jednak sterylizować i dezynfekować aby nie straciła cennych właściwości. Woda mineralna może być naturalnie gazowana albo wzbogacana dwutlenkiem węgla sztucznie. Naturalna woda mineralna to taka woda, która na ziemię mogła spaść wraz z deszczem nawet 100 lat temu. Następnie została przefiltrowana przez warstwy piasku, łupku i skały, które wzbogaciły jej skład w naturalne minerały. Najcenniejszym z nich jest wapń, który wzmacnia kości, magnez i sód. Osoby mające problemy z sercem powinny wybierać takie wody, które zawierają małą ilość sodu.
Jako ciekawostkę można dodać, że woda, która płynie w naszych kranów jest wielokrotnie użytkowana. Szklanka takiej wody wędrowała już przez organizm co najmniej sześciu osób, a później przefiltrowana i oczyszczona znowu trafiła do użytku domowego. Woda jaką podają w większości restauracji, w dużych dzbankach często pochodzi właśnie z kranu. Przed podaniem została jedynie przefiltrowana. Lepiej już zamówić wodę z lodem i przez 2 minuty energicznie ją mieszać aby wytrącił się chlor.
najczęściej używany surowiec 😀